Toppers
Home / How to / Wat zijn backlinks?

Wat zijn backlinks?

Wat zijn backlinks?

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn links van andere websites, bij voorkeur van dezelfde branche, naar jouw site. ”Wat heb ik hieraan?” is de gedachte vaak. Echter worden deze links door Google gezien als aanbevelingen. Wanneer dus veel sites Google een aanbeveling geven over jouw site dan krijgt je site meer waarde en kom je hoger in de zoekresultaten te staan. Zo simpel is dat. Het is dus erg belangrijk dat je gaat backlinken wil je hoger in Google komen te staan. Natuurlijk kan je content schrijven, je aanmelden bij Google Webmaster tools en hopen dat je site vooruitgang boekt door natuurlijke links van mensen binnen nu en.. Pakweg 6 maanden? Maar ja, zo veel geduld hebben wij niet. Lekker backlinken, op de juiste manier en binnen nu en een maand zie je al dik resultaat. Het kan al binnen een week, maar je moet het niet te overdreven doen. Dat kan resulteren in een penalty.

Wat zijn goede backlinks?

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat een kwalitatieve backlink is voor je gaat backlinken. Bij het ”onderzoeken” van een dergelijke backlink moet je letten op de volgende zaken:

  • Relevantie van de link
  • Kwaliteit van de link

Relevantie van de link

De kwaliteit (voor jouw site) van een backlink heeft onder andere te maken met relevantie. Stel dat jij een site hebt over voetbalschoenen en je plaatst een backlink op een site over muurverf dan vindt Google de link niet relevant aan jouw site en zal de link minder waarde opleveren. Het is dus belangrijk dat de site waar je je backlink op plaatst relevant is aan jouw site om het optimale eruit te halen en zo hoger te komen in de Google ranking.

Kwaliteit van de link

De kwaliteit van een backlink heeft ook te maken met site waar je hem op plaatst. Is het een site met autoriteit? Zijn de links dofollow of nofollow? Is het een site die pas 3 maanden oud is? Komen er veel bezoekers? Is de site betrouwbaar? Google hecht aan al deze factoren waarde. Een linkje op een site met (een werkelijke) pagerank 5 binnen jouw branche is veel meer waard dan een linkje op een vergelijkbare site met 0 pagerank. En begrijp me niet verkeerd, pagerank zegt niet alles, maar het geeft een groffe schatting van hoe goed een site het doet binnen het Google algoritme.

Ook outbound en inbound links spelen een rol. Als je een linkje op een website(pagina) plaatst met 500 inbound links en 2 outbound links is dat natuurlijk een erg waardevol linkje. Die 500 sites geven waarde door aan die website, en dat wordt dan verdeeld over de outbound links. Dus de 3 linkjes. Dit is natuurlijk een veel ingewikkelder algoritme dat Google hanteer maar zo hebben ik, en vele anderen, het ervaren. Oh, ik bespaar je het gegoogel,  het algoritme en/of methodes van waarde linken aan links staat nergens Google zal het ook nooit vrijgeven en bovendien verandert het telkens.

Als laatste je anchortekst. Heel belangrijk. Anchortekst is de tekst die je gebruikt als linktekst. Voorbeeld van twee links. Bovenste met een anchortekst met een keyword erin en de tweede een gewone url:

Wat zijn backlinks?
http://rijkwordenonline.nl

Er is dan ook een bepaalde “optimale” ratio dat je het beste kan behalen om hoger te komen in Google, want er is iets als overoptimalisatie. Dat moeten we niet hebben. Overoptimalisatie is wanneer je een onnatuurlijke linkprofiel hebt. Stel jouw voetbalschoenen webshop heet “voetbalschoenenkopen.nl”. Jouw main keyword is dus “voetbalschoenen kopen”. Als al (of een te groot deel) van jouw links de anchortekst “voetbalschoenen kopen” bevatten, dan zal Google je een penalty geven. Dat moeten we niet hebben. Dus je moet mixen: een deel exact domain match, een deel je keyword, een deel gewoon je url etc. Voor de perfecte ratio hebben we een infograph voor je. Om die te bekijken kan je hieronder op de tweet, like of +1 knopje drukken en hij komt tevoorschijn. :)

Je weet nu wat een goede backlink is. Echter weet je nog niet waar je die kunt plaatsen of krijgen. Een backlink kun je onder andere krijgen/plaatsen op:

  • Door middel van linkruil
  • Je website aanmelden bij startpagina’s
  • Reageren op blogs en fora in jouw markt
  • Gastblogger worden

Je hebt nu genoeg informatie gekregen om zelf goede backlinks te kunnen zoeken en naar je site te plaatsen om zo beter te ranken. Mocht iets niet duidelijk zijn, twijfel dan niet om de vraag hieronder te stellen.


Om je een beetje op weg te helpen hebben wij alvast voor jou 10 gratis backlinks verzameld plus een infograph waarin goed uitgelegd staat wat voor anchortekst je moet gebruiken zodat je optimaal resultaat behaalt én dofollow-nofollow ratio.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top